Bli havstulpanobservatör

2022-04-11
Svenska Båtunionen har startat arbetet med Havstulpanvarningen och de är i behov av fler havstulpanobservatörer, framför allt från Trosa ner till Kalmar, men även längs Blekinge och Skånes kust.

Som havstulpanobservatör får man en mätplatta hemskickad till sig. Denna fäster man vid en brygga, båtklubbens eller privat, och rapporterar in resultat ca 1 gång i veckan från slutet av juni till början av september.


Dela gärna informationen till era medlemmar, man kan vara observatör som privatperson men även som representant för en båtklubb.

Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar men också sig själv. Har du en egen mätplatta vid din brygga kan du kontrollera påväxten vid just dig. För att hjälpa andra som också rör sig i samma områden kan du informera dom också genom bara några enkla knapptryck. Det tar max 5 min att logga in och rapportera hur mycket påväxt du har men hjälper så många runt omkring dig. Detta hjälper dig och andra att hålla koll när påväxten börjar ta sig och underlätta att hålla sina skrov rena samtidigt som du värnar om miljön.

Påväxten påverkar nämligen framfarten på sjön och ökar därmed bränsleförbrukningen vilket gör att massa onödiga gifter släpps ut i vattnet. Genom denna tjänst, och genom att hålla koll under säsongen på settlingsperioderna så kan du undvika att måla din båt med giftig bottenfärg som inte heller är bra för vårt marina liv.

Mer information och länk till intresseanmälan finns här: Havstulpanobservatör

 

Jan Karlsson

Miljösamordnare Sörmlandskustens Båtförbund